2014. március 15., szombat

Halálközeli élmények

Mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy van-e élet a halál után? Mi vár ránk a túlvilágon, ha létezik? Sokan átélik az úgynevezett halálközeli élményt, mely örökre megváltoztatja életüket.
Halál és utolsó pillanatok
Mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy milyen érzés meghalni, illetve, hogy mi vár ránk a túlvilágon. Sokan rettegnek a haláltól, hisz végleges pusztulásként élik meg a folyamatot, míg mások sokkal nyitottabban és befogadóbban tekintenek erre az elkerülhetetlen folyamatra. Akik hiszik, hogy van túlvilág, úgy tekintenek a halálra, mint a fizikai való elmúlására, egyfajta végre, mely egyben egy kezdetet is tartogat. Azok, akik halálközeli élmény részesei voltak, mind állítják, hogy láttak vagy éreztek valamit az utolsó pillanatokban. Vajon ezek a furcsa élmények csak az agy reakciójának eredményei vagy tényleg lepereg életünk filmje az utolsó pillanatokban?
A halál misztikuma
A halál misztikuma és félelmet keltő mivolta ismeretlenségéből, kiszámíthatatlanságából fakad. Megfoghatatlan és csak egyszer átélhető folyamat. Minden kultúra szerves részét képzi az elmúlás valamilyen szintű feldolgozása, hisz a halálélményekről szóló történetek, mondák, legendák elengedhetetlen kellékei az emberi létezésnek. 1975-ben Raymond Moody definiálta a halálközeli élmény fogalmát, melyre addig a nyugati kultúrákban nem volt szakszó. A halálból visszatért emberek tapasztalataiból könyvet író Raymond szerint a halálközeli élmény egy mély spirituális esemény, mely váratlanul történik meg a halál küszöbén. A könyv hamar a figyelem középpontjába került világszerte, így nem meglepő, hogy számos orvos kezdett foglalkozni a témával.
Fény az alagút végén
A legtöbb halálközeli élményt balesetek áldozatainak beszámolója alapján ismerhettük meg, ám több orvosi kutatás során is kísérleteztek a tesztalany szívének szándékos leállításával, egyfajta direkt halálközeli élmény megidézésével. A legtöbb beszámoló során az alanyok saját testüket látták felülnézetből, ám olyan elképesztő eset is előfordult, amikor a kórházi ágyon kómában fekvő páciens a 2 méter magasan lévő lámpabura leltári számát is le tudta olvasni. Sokan számoltak be fényről, hívogató hangokról, alagútról, megnyugvásról és egyfajta megvilágosodásról. Az élet filmjének lepergéséről is sokan meséltek, ám a tapasztalatok egybevetésekor az orvosok megfigyelték, hogy a hirtelen bekövetkező balesetek során nagyobb a valószínűsége a mozifilmszerű élménynek.
Az élet átértékelése
Egy 2000-ben végzett kutatás során a halálközeli élményeket összehasonlították a traumás élményekkel és arra jutottak, hogy mindkét típus emlékbevillanásokkal jár, ám a halálközeli élmények közel 90 százaléka kellemes, felemelő, sőt megnyugtató hatású volt. Az utolsó pillanatok során szervezett élmények később is kihatással voltak a túlélők életére, hisz átértékelték a dolgokat, életüket gyökeresen megváltoztatták.
Nyárondi Szandra, 2012/09/11

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése