2014. március 15., szombat

Magyarázatot találtak a halálközeli élményre

Valószínűleg a vér szén-dioxid szintje magas azokban az emberekben, akik halálközeli élményt tapasztalnak, vagyis ragyogó fényt látnak, békét és boldogságot éreznek, és isteni találkozásról számolnak be, mielőtt visszatérnek az életbe – állítják szlovén kutatók a Critical Care hasábjain megjelent tanulmányukban.

Korábbi kutatások szerint a szívroham túlélőinek 11-23 százaléka számol be ilyen halálközeli élményről, ám ennek okai körül heves viták zajlanak. Egyesek fizikai vagy pszichológiai okokra vezetik vissza a mechanizmust, mások pedig transzcendentális erőt sejtenek a háttérben. A szlovén kutatók most 52 egymást követő szívroham-esetet vizsgáltak három nagy kórházban. A páciensek átlagéletkora 53 év, az alanyok közül negyvenkettő férfi.

Tizenegy beteg tapasztalt halálközeli élményt, az esetek között azonban nem állt fenn összefüggés az életkor, a nem, az iskolázottság szintje, a vallás, a halálfélelem, a lábadozási idő vagy az újraélesztéshez beadott gyógyszerek tekintetében. Ehelyett a közös összefüggés a magas széndioxid szint, illetve az enyhén megemelkedett káliumszint volt a vérben. A Maribor Egyetem kutatói hozzáteszik, hogy további, több beteg részvételével végzett kutatásokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez. Mivel a halálközeli élmény sorsfordító tapasztalat lehet, okainak megértése nagy jelentőséggel bír a szívroham túlélői számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése