2014. március 15., szombat

Testen kívüli élményt stimuláló doktorok

Forrás: [ORIGO] 2003


Lehetséges, hogy a sokak által paranormálisnak vélt jelenségeket egy bizonyos agyközpontot ért inger okozza.

Azok, akik átélték már, arról számolnak be, hogy tudatuk elhagyta testüket, és felette lebegett. "Közülük azonban csak néhányan hajlandóak beszélni tapasztalataikról, mert ezt a különös állapotot előszeretettel sorolják a paranormális jelenségek közé" - nyilatkozta Olaf Blanke  neurológus (Genfi Egyetemi Klinika, Svájc).
    Blanke kísérletében egy epilepsziával kezelt asszony agyát elektródákkal ingerelve megfigyelte, hogy így ismétlődő testen kívüli élményeket idéz elő.
    Egy a jobb oldali agyközpont felelős a testünkről alkotott képért. Ennek alapja a test egyensúlya és a végtagok térbeli helyzete.
    "A dolog teljesen érthető" - véli Peter Brugger (Zürichi Egyetemi Klinika, Svájc). "A testünkről bennünk élő kép elkülöníthető a valóságtól. Le kell szögeznünk ugyanakkor, hogy a megfigyelés egyedi eseten alapszik."
    Finom ingerléssel az asszony, aki a műtét alatt végig tudatánál volt, arról beszélt, úgy érzi, mintha teste egyre könnyebb lenne és zuhanna. Az ingerlést felerősítve pedig ezeket mondta: "Látom magamat, ott fekszem lent az asztalon."
    Amikor arra kérték, emelje fel a karját, egy idegen kezet látott felé közeledni.
    A megfigyelés arra enged következtetni, hogy mind az "idegen-kéz szindróma", mely során a páciens saját végtagját tőle idegennek érzi, mind a "fantom-végtag" jelenség, ami amputálás után fordul elő, összefüggésbe hozható a testen kívüli élménnyel.

    A testen kívüli élmények hihetetlenül gyakoriak, s csak egy részük kapcsolódik a halálközeli állapothoz.
    Egyes vélekedések szerint a jelenség mögött vallási, spirituális okok rejlenek, s a test és a lélek halál utáni különválásának bizonyítékát látják benne.
    A kísérleti eredmények nem cáfolják meg ezeket a vélekedéseket, állítja John Marshall, az oxfordi Radcliffe Kórház neurológusa.
    Hiba lenne mindebből arra a következtetésre jutnunk, hogy a hasonló élményeket átélt emberek tévednek. A megfigyelés csak egy útját tárta fel a testen kívüli élmény előidézésének. Mindazonáltal betegeinknek, akik hitüket vesztik saját józan eszükben, a felfedezés óriási megnyugvást jelent.
    Az izgalmat hajszolók persze "törhetik a fejüket", hogyan tudnák önmagukat ebbe a nem mindennapi állapotba hozni, ám - a helyzet mai állása szerint - ez csak a koponya felnyitásával lehetséges.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése