2014. július 2., szerda

Nagy nyugalmat érzünk a halál közelében

Forrás: origo

Mindegy, hogy az emberek szívinfarktus, fulladás vagy baleset miatt kerülnek a halál közelébe, egy új kutatás szerint, ha átélnek halálközeli élményeket, azok nagyon hasonlóak lesznek. A tanulmány szerint nem kell félni a halálba való átmenettől: az emberek 90 százalékánál kellemes, nagy békességérzettel járó élmény.
A belgiumi Liege-i Egyetem kutatói elsőként vizsgálták, hogy van-e összefüggés a halálközeli élményt kiváltó történés és az élmények tartalma között. A Steven Laurey idegtudós vezette kutatócsoport 190 ember élményeit vizsgálta meg, akik között volt, aki szívinfarktus, más fulladás, fejsérülés, esetleg baleset miatt került a halál közelébe. Az élmények tartalmát és intenzitását az úgynevezett Greyson-skálán vizsgálták.
Az eredmények szerint a nagyon különböző kiváltó okok ellenére a halálközeli élmények tartalma nagyon hasonló: a résztvevők 90 százaléka nagy békességet élt át a halál kapujában. Több mint 80 százalékuk számolt be testenkívüli tapasztalásról, és ugyancsak közel 80 százalék emelte ki, hogy az időérzékelése megváltozott az élmény alatt. Negatív élményekről, múltbéli emlékekről vagy jövővel kapcsolatos víziókról csak elvétve számoltak be a résztvevők. Bár született már néhány hipotézis a halálközeli élmények keletkezéséről, a pontos kiváltó ok a mai napig nem ismert. Van, aki az agy oxigénhiányával magyarázza, mások szerint a túláradó érzelmeket az agy érzelmeket kontrolláló területének sérülése okozza.

Az első halálközeli élmény orvosi leírása egyébként egy1766-os francia orvosi könyvből származik. Egy francia katonaorvos, Pierre-Jean du Monchaux számolt be egy olyan betegéről, akinek magas láza volt, és többszöri vércsapolást végeztek rajta. A beteg hosszú időn keresztül eszméletlen volt, amikor pedig felébredt, arról számolt be, hogy miután a külső érzékelését elvesztette, sugárzó tiszta fény vette körbe, azt hitte, hogy a mennyországban jár. Úgy nyilatkozott az orvosnak, hogy az élményre tisztán emlékszik, és addigi életének legszebb pillanata volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése