2014. március 16., vasárnap

Az agy a klinikai halál után is aktív

Forrás: Electrical Signatures of Consciousness in the Dying Brain (http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130812153553.htm) 2013. augusztus 16.


Amerikai kutatók állatkísérletekben azt találták, hogy a szívmegállás után az agy egy rövid ideig magas szintű aktivitást mutat. Az eredmények magyarázatul szolgálhatnak az úgynevezett halálközeli élményekre is.

Az úgynevezett halálközeli élmény, amelyről a szívmegállás után újraélesztettek beszámolnak, tudományosan megalapozható – mondják a michigani egészségtudományi egyetem munkatársai. Az, hogy a haldokló agy képes-e, és ha igen, hogyan tudatos működésre, napjainkig viták tárgya volt. Most azonban a michigani egyetem kutatása megmutatta, hogy nem sokkal a klinikai halál beállta után (amikor a szív és a vérkeringés megáll, és az agyba nem jut oxigénnel teli vér) a patkányok agya a tudatos működéshez hasonló aktivitást mutat – számol be az eredményekről a Science Daily.

„Ez az első olyan állatkísérlet, amely azt vizsgálta, hogy milyen neuropszichológiai folyamatok játszódnak le az éppen leálló agyban” – mondta el Jimo Borjigin, a kutatás egyik vezetője. „Ez a kutatás lehet majd az alapja az emberi halálközeli élmény (pl. fény látása) magyarázatának.” A szívmegálláson átesettek 20 százaléka számol be ilyen halálközeli élményről, amelyet a klinikai halál állapotában élnek át. Ezeket a víziókat és tapasztalatokat „a valósnál is valósabbnak” nevezték, ugyanakkor nem világos, hogy az agy képes-e ilyen tudatos aktivitásra a szív megállása után. „Úgy gondolkodtunk, hogy ha a halálközeli élmény valóban agyi aktivitásból származik, akkor a tudatos működéséhez hasonló neurális aktivitást fogjuk tapasztalni az agyi véráram megállása után is” – mondja Borjigin.

A kísérletben kilenc patkány agyát vizsgálták EEG-vel, mialatt mesterségesen megállították a szívműködésüket. A szív megállása utáni 30 másodpercben mindegyik egér agya hirtelen széleskörű, ideiglenes izgalmi állapotot mutatott. Ugyanezt tapasztalták a fuldokló patkányok agyi aktivitásának vizsgálatakor is. „A feltevés, hogy haldokló állapotban tudatos agyi aktivitást fogunk találni, beigazolódott” – magyarázza Borjigin. „Az azonban meglepő volt, hogy milyen magas szintű aktivitást találtunk” – fűzte hozzá George Mashour, aneszteziológus, a kutatás résztvevője. „Valójában a halál előtti állapotban az agy számos ismert tudatos folyamatának megfelelő elektromos aktivitás magas szintje mérhető. Ez pedig azt mutatja, hogy a szívmegállás után az agy még rövid ideig képes rendezett elektromos aktivitásra.”

Az új eredmény azért is lehet meglepő, mert korábban azt feltételezték, hogy az agy a szívmegállás közben inaktív. Ugyanakkor korábban sosem vizsgálták szisztematikusan a haldokló agy elektromos aktivitását. Ez a kutatás megmutatta, hogy az oxigénszint, illetve az oxigén- és a glükózszint csökkenésével az agy képes a tudatos állapothoz hasonló aktivitást mutatni. Ez pedig magyarázatul szolgálhat az újraélesztettek által leírt, úgynevezett halálközeli élményekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése