2014. március 14., péntek

Tények:






·         A Halálközeli élmény létező emberi tapasztalat, melyről a klinikai halál állapotából visszatért emberek számolnak be.

·         A halálközeli élményleírások rendkívül nagy hasonlóságot mutatnak egymással, függetlenül a tapasztaló személy nemétől, életkorától, társadalmi, kulturális és földrajzi elhelyezkedésétől, vallásosságától, vagy attól a történelmi kortól amelyben a személy él.

·         A halálközeli élmény - mint jelenség - léte társadalmilag nem tagadott, de annak magyarázata, véleményezése markánsan eltérő.

·         A klinikai halál állapotából visszatért emberek kb. 30%-a (egyes források szerint 10%-40%) számol be ilyen jellegű tapasztalatról. 70%-nak semminemű tapasztalata nincs.

·         A "Halálközeli élmény" atekintetben is pontos kifejezés, hogy néhány elemének (pl. az életfilm-lepergés, vagy a testen kívüli élmény) megtapasztalása nem kizárólag a klinikai halál állapotában, de a potenciális halálközelség tudatában is (elszakadó hegymászó-kötél, zuhanó repülőgép, etc.) létrejöhet.

A jelenség vizsgálatával - több, mint harminc éve - a Halálközeli Élményekért Nemzetközi Szervezet (International Association for Near-Death Studies) foglalkozik behatóan (iands.org).


Facebook: Halálközeli élémények


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése